Sfaturi pentru parinti

Gradinita Ana Lugojana
 • La gradinita sau cu bona?

  Alegerea gradinitei poate reprezenta pentru parinti cea mai mare dilema, mai ales daca se afla la inceput de drum, sunt la primul copil si temerile sunt majore.
  La gradinita! La o una aleasa cu grija, ce-i drept!

  Pentru ca micutul tau se afla la o varsta la care invata mai repede aici sa vorbeasca, sa comunice, sa interactioneze, sa-si edulcoreze egoismul de cea mai importanta persoana de pe pamant, sa asculte, sa astepte, sa imparta.

  In plus, vine o varsta a copilului la care, de cele mai multe ori, parintii constata ca o bona, oricat de speciala ar fi, nu-l poate invata la fel de multe lucruri precum un educator competent.

   

 • Daca aveti insa o Freuhlein, pastrati-o negresit!
 • A doua dilema: la stat, sau la particular?

  Greu de zis! In gradinitele de stat cadrele didactice muncesc foarte mult, in ciuda salariului demotivant.
  Doar ca la un moment dat devine imposibil pentru o educatoare sa raspunda tuturor nevoilor formulate poate in acelasi timp de…38 de copii. Gradinita particulara poate reprezenta, cu putin noroc ce-i drept, o alternativa fericita. Trebuie verificat daca educatoarele sunt calificate, acestea putand fi, dupa noua legislatie, educatoare, institutor sau profesor invatamant prescolar.

  Un avantaj oferit de gradinitele particulare il reprezinta faptul ca aici sunt admisi si copii de varsta foarte mica, realizandu-se obiectivele asa-numitei educatii anteprescolare.

  Atentie ca gradinita sa nu fie un simplu centru de supraveghere a copiilor! Pentru copil castigul nu trebuie sa fie doar acela ca este schimbat si hranit, educatoarea, absolventa de puericultura ,trebuie sa initieze copilul in activitatile prin care devine constient de sine si de realitatile lumii care il inconjoara.

 • Cat plange dupa mine?

  O perioada. Sau deloc. Fetita mea s-a indragostit din prima zi de gradinita si m-a uitat fulgerator.
  Ce facem insa cu mamicile care pleaca la serviciu purtand pe umeri toata greutatea lacrimilor de copil varsate dis-de-dimineata?

  Ar fi o ipocrizie sa se sustina ca in gradinitele particulare niciun copil nu plange in primele zile, dupa parintii lui si ca nu se imbolnaveste niciodata.

  Gradinitele particulare nu reprezinta o dimensiune paralela, o Tara a Minunilor.

  Dar sunt mai multe sanse ca micutul sa inceteze plansul rapid pentru ca sunt mai multe brate care il consoleaza si jucarii mai atractive.

 • Si mai putine sanse sa se imbolnaveasca pentru ca sunt mai putini copii in grupa, exista o asistenta medicala atenta la simptomele lor, iar normele de igiena sunt respectate.
 • Limba engleza sau limba germana?

  Preferabil amandoua!
  Sunt multi parinti care in momentul in care inscriu un copil de 2 ani in gradinita intreaba plini de speranta : “ Se preda doar in engleza?”.

  Sa fim realisti, sunt multi copiii cu dificultati de a se exprima in limba romana la o varsta atat de frageda, iar noi nu vindem iluzii seducator ambalate.

  Curriculumul obligatoriu trebuie parcurs in limba romana, pentru ca un copil sa se integreze corect intr-o viitoare comunitate scolara.

  Copiii vor studia insa ZILNIC limba engleza dupa materiale atent selectate, comunicarea curenta se va prefera in aceasta limba, dar… treptat, respectand capacitatea lor de invatare.

 • In ceea ce priveste limba germana in gradinita exista in cadrul programelor optionale posibilitatea studierii zilnice a acestei limbi, care vine in pregatirea copilului pentru viata.
 • Doriti sa va inscrieti copilul la Ana Lugojana?